Wanneer is het slim om jouw kunst in huis te verzekeren?
Vrijwel iedereen heeft kunst in huis. Van ingelijste posters tot een handgemaakt schilderij of kunstbeeld. Het geeft uiting aan jouw persoonlijke smaak en je kunt er jouw interieur mee opfleuren. Hoewel kunst misschien niet meteen het eerste is waar je aan denkt als het om verzekeren gaat, kan het soms toch handig zijn om bepaalde kunst te verzekeren. Maar vanaf welk bedrag is het slim om je kunst te gaan verzekeren? En welke kunst komt hiervoor in aanmerking? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Kunst verzekeren: niet alleen voor de Rembrands en Van Goghs
Je hebt ze vast wel eens gezien; die statige landhuizen met kunstsculpturen op sokkels en muren waaraan voor een vermogen aan waardevolle schilderijen hangt. Dit soort inrichting kwalificeert zich hoogstwaarschijnlijk wel voor speciaal plekje op de inboedelverzekering, dan wel kostbaarhedenverzekering. Maar wat nou als je zelf geen landhuis hebt maar wel kunst aan de muren hebt hangen? Wanneer is het dan slim om je kunst te laten verzekeren? Allereerst is het goed om te weten dat kunst meestal onder jouw inboedelverzekering valt. Hier moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden, want kostbare bezittingen zoals dure schilderijen of kunstbeelden zijn meestal beperkt gedekt voor schade. Je bent met een inboedelverzekering verzekerd voor schade door brand, inbraak, storm (minimaal windkracht 7), wateroverlast, schroeien en smelten. Schades die hierbuiten vallen zijn: schades die expres zijn veroorzaakt of schade door oorlog of natuurgeweld. Wil je nou toch jouw kunst uitgebreid verzekeren, dan kun je kiezen voor een losse kostbaarhedenverzekering.
Een losse kostbaarhedenverzekering, hoe werkt dat precies?
Een losse kostbaarhedenverzekering is een aanvullende verzekering die je afsluit voor antiek, kunst en andere waardevolle spullen. Dit heeft met name een toegevoegde waarde als je bijvoorbeeld dure kunst in huis hebt. Onder een standaard woonverzekering vallen bijvoorbeeld drie verschillende verzekeringen: een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekeringen heb je echter nog geen losse kostbaarheidsverzekering afgesloten. Bijzondere objecten zoals lijfsieraden, kunst en antiek zijn doorgaans tot een bepaald maximumbedrag verzekerd via de inboedelverzekering. Kom je boven dit bedrag, dan kun je het tegen een meerprijs hoger verzekeren, of een aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten. Jouw kunst is dan zowel binnen- als buitenshuis verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Mocht er onverhoopt iets met jouw kunst of antiek gebeuren, dan wordt de zeldzaamheidswaarde vergoed.
Wanneer kiezen voor kunst verzekeren?
Om de waarde van kunstwerken aan te tonen, is het verstandig en soms zelfs een vereiste om een taxatierapport aan te leveren aan de verzekeraar. Hierdoor is het zowel voor jou als de verzekeraar duidelijk wat de waarde van het object is. Het laten opstellen van een taxatierapport kost ook geld, dus houd hier rekening mee wanneer je jouw kunst wilt laten verzekeren. Over het algemeen is het aan te raden dat als de kunst minder duur is dan de kosten voor het taxatierapport om deze niet apart aanvullend te verzekeren. Komt de totale waarde van jouw kunst boven het bedrag van het taxatierapport uit, dan is het wel raadzaam om deze te verzekeren.