Home Kunst in Beeld Oorzaken bijziendheid en verziendheid

Oorzaken bijziendheid en verziendheid

Door admin

Meer dan de helft van de mensen heeft een bril of contactlenzen nodig is goed te kunnen zien. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het percentage van de bril- of lensdragers. Van alle 50-plussers heeft meer dan negentig procent een bril en de mensen boven de 75 jaar dragen bijna allemaal een bril. Myopie en hyperopie komen het meeste voor, dit wordt ook wel bijziendheid en verziendheid genoemd. 

Bijziendheid

Als je bijziend bent, zie je dingen dichtbij goed en dingen ver weg minder goed. Hoe verder je kijkt, hoe vager alles wordt. Dit kan vaak lastig zijn bij alledaagse dingen zoals autorijden of het herkennen van personen in het openbaar. Wanneer je bijziend bent en je doet er niks aan, kan je hoofdpijn krijgen, vermoeid raken of pijn aan je ogen krijgen. De oorzaak is dat het oog net iets te lang is. Ook kan het zijn dat de bolling van het hoornvlies te groot is. De lichtstralen die via de pupil in het oog vallen, worden door het hoornvlies naar een punt op het netvlies gebracht. Wanneer de bolling iets te sterk, of het oog net iets te lang is dan ligt het punt waar de lichtstralen samenkomen net iets voor het netvlies. Dit is de reden waarom je dan niet goed kunt scherpstellen op dingen in de verte. B-Optics is uw opticien in Etten-Leur als het gaat om bijziendheid, dus voor advies op maat kan je eenvoudig contact opnemen.

Verziendheid

Bij verziendheid is het precies omgekeerd, je ziet dan dingen die ver weg zijn wel scherp, maar je hebt juist moeite met dingen die dichtbij zijn. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek of het verrichten van precisiewerkjes met je handen. De verschijnselen waar je last van krijgt als je niks onderneemt bij verziendheid zijn hetzelfde als bij bijziendheid. Je krijgt dus pijn aan je ogen, hoofdpijn en je hebt vaak last van vermoeidheid. Ook de oorzaak ligt in dezelfde hoek, hier is namelijk juist sprake van een tekort oog of een hoornvlies met een te kleine bolling. De lichtstralen vallen dan niet net voor maar juist net achter je netvlies samen, waardoor je onscherp ziet. 

Ook interessant!