Swillafval kan op meerdere manieren gebruikt worden. Het is namelijk niet alleen afval, maar ook een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld compost of biogas. Hoe dat precies zit en waar swillafval nog meer voor gebruikt kan worden, lees je in dit artikel.
Wat is swillafval?
Vrijwel ieder bedrijf krijgt met swillafval te maken. Weet je niet wat swill is, dan leggen we dat uiteraard graag even uit. Je hebt vast al eens gehoord van GFT-afval. Dit staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit zijn bijvoorbeeld ongekookte groenten, etensresten en tuinafval afkomstig van snoeien of tuinieren. Swill is al het organische afval afkomstig uit keukens, restaurants en kantines. Denk hierbij aan sauzen, gekookte groenten, fruit en andere voedingsmiddelen. Als horecaondernemer ben je wettelijk verplicht om swillafval te scheiden. Een professioneel afvalverwerkingsbedrijf zoals Renewi helpt jou hierbij en verwerkt jouw afval op een duurzame manier.
Hoe moet je swillafval scheiden en afvoeren?
De volgende afvalresten vallen onder swillafval:
- Groente
- Fruit
- Gekookte etensresten
- Aardappelen
- Friet
- Melk en pap
- Vlees
- Vis
- Gevogelte
- Vetten
- Eierschalen
- Sauzen en soepen
Deze kun je scheiden door middel van een speciaal daarvoor bestemde rolcontainer met hoge ledigingsfrequentie. Zeker omdat het afval voornamelijk gekookte voedingsmiddelen zijn, ontstaan er al snel nare luchtjes en er komt veel ongedierte op af. Het is daarom belangrijk om de container regelmatig te laten ledigen, zodat jouw bedrijf hier zo min mogelijk overlast van heeft. Overigens is het ook aan te raden om te kiezen voor een container met goed afsluitbaar deksel, zodat vervelende luchtjes tot een minimum beperkt worden.
Wat valt niet onder swillafval?
Wat je niet als swill mag scheiden is;
- Dierlijke botten
- Slachtafval
- Tuinafval
- Theezakjes
- Koffiepads
- Mosselschelpen
- Bloemen
- As
- Haren
- Potgrond
Hoe wordt swillafval verwerkt en gerecycled?
Het begint dus bij het inzamelen van het swillafval. Dit kun jij als (horeca)ondernemer zelf doen. Van het afval wat gescheiden is, wordt een deel verwerkt tot compost en een ander deel wordt vergist. Op deze manier wordt er zowel compost als biogas geproduceerd uit jouw afval. Het biogas wordt vervolgens door een speciale motor omgezet naar elektriciteit en warmte. De compost die overblijft na dit proces kan gebruikt worden in de land- of tuinbouw. Het recyclen van jouw afval heeft dus wel degelijk positieve gevolgen. Er zijn hierdoor minder grondstoffen nodig om producten te maken. Bovendien draagt de opwekking van warmte en energie ook bij aan een beter milieu.